Kan man vara överkvalificerad för ett jobb?
Har du någon gång fått ett ”nej tack” av en arbetsgivare till ett jobb du sökt med motiveringen ”Du är överkvalificerad för det här jobbet”? Svaret på frågan är tyvärr många gånger ja.
Kvalificerad eller ej kvalificerad
Sanningen är att ordet överkvalificerad egentligen inte finns eller är lagligt förankrad. Som arbetssökande är du antingen ”kvalificerad” eller ”ej kvalificerad” för en tjänst. Att överträffa kravlistan för en tjänst gör dig inte per automatik ”inte lämpad för jobbet” trots att det många gånger kan verka så. Hur kommer det sig då att begreppet överkvalificerad ändå existerar och faktiskt används som skäl till att tacka nej till en kandidat av både arbetsgivare och rekryterare?
Förväntningar om karriärresa
Det är lätt att hamna i fällan som arbetsgivare eller rekryterare, som dagligen jobbar med karriärbyten, att lägga värderingar i någon annans mun om huruvida man tror att en person kommer att trivas eller inte med tjänsten som kandidaten har sökt. För normen i dagens arbetsliv är att du som arbetstagare förväntas göra en karriärresa. Helst ska du sträva efter att utvecklas och ställas inför utmaningar som gör att du växer som individ och i din kompetens. Du ska söka efter mer utmanade arbetsuppgifter, klättra i status och på lönestegen. När en arbetsgivare möter en kandidat som går emot denna norm kan det väcka misstankar som är baserade på föreställningar istället för fakta. Men tänk om arbetsgivare i stället för att se varningssymboler, kunde se faktiska fördelar? För det behöver inte vara en ”red flag” för att en kandidat söker sig till en tjänst som anses vara ett steg neråt i karriärstegen. Anledningarna till att en person söker sig till en mindre krävande tjänst kan vara många, och fördelarna för dig som arbetsgivare eller rekryterare att anställa denna person kan vara oändliga. Här följer några exempel:
Kort startsträcka
Kandidaten har erfarenhet inom området och kommer snabbt in i arbetsuppgifterna och kan bli produktiv nästan omgående.
Mentor som skapar trygghet
En kandidat med lång erfarenhet inom sitt område kan hjälpa samt introducera mindre erfarna kollegor.
En erfaren kollega i en junior arbetsgrupp kan skapa trygghet och stabilitet samt vara en informell ledare för oerfarna att vända sig till.
Nöjd medarbetare
En erfaren person som kommit fram till vad den vill jobba med och vilka arbetsuppgifter den trivs med kommer högst troligt att trivas även hos er, och stanna längre då strävan efter att klättra i karriären inte finns.
Hur ska du som kandidat tänka?
Listan på varför du är intresserad av just den här tjänsten kan med säkerhet göras väldigt lång. Förekom gärna arbetsgivare eller rekryterare med att besvara osagda funderingar i ett tidigt skede. Antingen direkt i din ansökan, i ett telefonsamtal eller vid intervjutillfället. Tänk därför igenom vad du vill svara på följande frågor:
- Vad är det som gör att du med lång erfarenhet inom området är intresserad av denna tjänst?
- Vad i arbetsuppgifterna är det som motiverar dig?
- Vad kan du med dina erfarenheter bidra med?
Hejdå överkvalificerad!
Ordet ”överkvalificerad” finns inte och bör heller inte användas i rekryteringssammanhang. Antingen är en kandidat kvalificerad eller inte kvalificerad för en tjänst. Du som rekryterare eller arbetsgivare bör ta reda på mer information om kandidater som har mer erfarenhet än vad som efterfrågas. I stället för att ta för givet att kandidaten kommer att vara understimulerad och röra på sig snabbt, ställ frågan: Varför har du sökt den här tjänsten? Och kom ihåg, alla personer vill inte bli chef eller expert inom sitt område, och det är helt okej att söka sig till ett mindre krävande jobb.
Fler inlägg från Procruitment









